Úgy gondoljuk, hogy a klíma vásárlás kapcsán érdemes pár alapvető szabályt szem előtt tartani. Léteznek kimondottan klímaberendezésekre szakosodott gyártók, melyek berendezéseiről egyértelműen kijelenthető, hogy megbízhatóbbak. Kerüljük a szórakoztatóelektronikai márkák termékeit.

Inverteres klíma vásárlás
klíma vásárlás
Max Vakhtbovych fotója a Pexels oldaláról

Manapság már szinte lehetetlen interverter nélküli klímaberendezést vásárolni. Ez azért jó hír, mert az inverter egy olyan fontos alkotó eleme az ilyen berendezéseknek, ami a teljesítményt rendkívül pontosan tudja szabályozni. A régebbi, idverterrel még nem rendelkező eszközök egyetlen üzemmóddal rendelkeztek (max. teljesítmény), ebből kifolyólag rengeteg energiát emésztettek fel.

A klíma vásárlás, és a klíma használatának előnyei
  • Még a nyári forróságban is kellemesen, nyugodtan, kiegyensúlyozottan fogunk aludni
  • Nagyfokúan csökkenthető az allergiás reakciók kialakulása a klíma berendezések használatával
  • Minden egyes klímaberendezés növeli a lakás értékét, illetve a színvonalát
  • Egy klíma rendkívül hasznos tud lenni olyan embereknek, akik a munkájukat otthon végzik (home office)
  • A mostanság tapasztalható vírushelyzetben rendkívül fontos, hogy otthonunkban tiszta, friss, illetve egészséges levegő legyen
  • Manapság már rengeteg klímaberendezés használható akár fűtésre is
  • Amennyiben otthonunk 1-1 helyiség nincs kellőképpen temperálva, úgy ebből akár súlyosabb egészségügyi problémák is adódhatnak
Extra igények, melyek felmerülhetnek a klíma vásárlás kapcsán

Mostanság már nem akkora extra a wifi, mint régebben. Néhány évvel ezelőtt még igen nagy felárat számoltak fel, ha egy klímaberendezés wifi képes volt. Manapság ez már beletartozik akár az alsó, illetve a középkategóriás klímák alapfelszereltségébe is. Ez a lehetőség megkönnyíti az egység programozását, és kényelmesebbé teszi annak távvezérlését is. Mielőtt vásárolunk, érdemes letölteni az adott gyártó applikációját az okos telefonunkra, hogy tájékozódni tudjunk annak fejlettségéről, kezelhetőségéről.

Hasznos funkció még az is, amikor egy klíma képes az öntisztító módra. Ez voltaképp annyit takar, hogy a kikapcsolást követően még egy rövid ideig pörögnek a légkondicionáló berendezés ventilátorai. Evvel megelőzhető hogy lecsapódjon a pára, ami elősegíti a gombák képződését.

A legfontosabb dolog a klíma vásárlás előtt

Még a klíma vásárlás előtt ajánlatos megállapodni egy erre jogosult szakemberrel, aki otthonunkban a klímát profi módon tudja telepíteni az általunk kiválasztott helyre. A boltban csak az általa is aláírt dokumentum felmutatásával történhet meg a vásárlás. Magának a szakembernek is el kell juttatnia (ez akár az interneten keresztül is megtörténhet) a telepítésről szóló tanúsítványt a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnak.