A klíma vásárlás kapcsán egyre sűrűbben fordul elő, hogy inkább tapasztalat alapján, professzionális segítséggel történik a kiválasztás. Egy klíma kalkulátor szintén nagy segítség, mert ezt használva megkerülhető a komplikált hőszükséglet számítás.

Klíma kalkulátor – a hőterhelés, és a hőtermelés

A klíma kalkulátor használata előtt ajánlatos figyelembe venni a hűtendő szoba hőterhelését, illetve az egyéb hőtermelő készülékeket is. Akár hisszük, akár nem, a szobában tartózkodó személyek által kibocsátott hő is számottevő.

klíma kalkulátor
falco képe a Pixabay -en.

Az megszokott hőterheléshez hozzátartoznak az ablakfelületek, a födém, a falfelületek, de még az aljzat révén keletkező hőterhelések is. Ezeket a tényezőket nagymértékben befolyásolja a lehűteni kívánt szoba tájolása, illetve a belmagassága is.

Nem gondolnánk, de fontos szempont az is, hogy átlagosan mennyi ember szokta igénybe venni napközben az adott szobát. Lényeges továbbá, hogy milyen eszközök vannak a helyiségben, amik nagymértékű hőtermeléssel bírnak. Ilyen eszközök a számítógépek, vagy a televíziók, illetve a lámpák is.

A klíma kalkulátor nagy segítség lehet, de nem pótolja a szakember által nyújtott segítséget. A helyszíni felmérés az esetek többségében ingyenesen vehető igénybe. Érdemes ezt megfontolni, hogy elkerüljük a következő, igen gyakori eseteket:

  • Kisebb teljesítményű légkondicionáló berendezés kerül beépítésre, így végül az nem kellően hűti le a szobát, és inkább csak az áramot fogyasztja.
  • Túlméretezett klímát vásárolnak, így jelentős mennyiségű áram megy kárba, de maga a légkondicionáló berendezés is drágább, mint az elegendő teljesítménnyel rendelkező társai.
Klíma kalkulátor – méretek, és a teljesítmény
Névleges klíma
teljesítmény
A szoba mérete
légköbméterben
A szoba mérete 2,7 méteres
belmagassággal kalkulálva
2,5 kW81 m330 m2
3,5 kW116 m343 m2
5,2 kW173 m364 m2
7,1 kW238 m388 m2
10,5 kW351 m3130 m2
14,1 kW470 m3174 m2

Ha a normál körülményeket vesszük számításba, illetve a lakossági felhasználást, akkor a fenti teljesítményekkel tudunk számolni a lehűtendő helyiség méreteit is figyelembe véve.

Ha további segítséget szeretne kapni a klíma kalkulátor kapcsán, úgy nyugodtan keressen meg minket, hogy a leghatékonyabb megoldást nyújthassuk Önnek!