Gyakori kérdések

Kérdese van?

Egy csokorba gyűjtöttük a leggyakoribb kérdésekre adott válaszainkat, hogy egy kis időt takarítsunk meg az Ön számára.

Abban az esetben, ha nem talál választ kérdésére, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, és kollégáink készséggel fognak az Ön rendelkezésére állni!


Olya Kobruseva fotója a Pexels oldaláról

Ezen az oldalon tud bővebb információhoz jutni a H, illetve a GEO tarifa kapcsán.

Mivel minden egyes otthon más, és más adottságokkal rendelkezik, illetve gyakran a felmerült igények is eltérnek egymástól, ezért a telepítés előtt erősen ajánlott egy helyszíni megvalósíthatósági felmérés. Cégünk számára kiemelten fontos, hogy olyan helyet találjunk a klíma berendezés beltéri egysége számára, ami egyaránt eleget tesz a hűtéstechnikai, az egészségügyi, a belső építészeti, illetve az elektromossági elvárásoknak is.

Hozzávetőlegesen 3,5 – 4 órát vesz igénybe egy klímaberendezés telepítése. Ez nagyban függ az adott épület jellegétől, pl. a falak szerkezetétől, építőanyagától, állapotától, a szerelési helyszín megközelíthetőségétől, és a csövezési illetve vezetékezési távolságoktól is. A helyszíni felmérés során az előre nem látható eseményekre nem tudunk becslést adni, de a munka várható időtartamára igen.

Abban az esetben, ha nincs szakszerűen karbantartva a klímaberendezés, akkor a készülék hőcserélő felülete piszkossá válik, ezáltal se leadni, se felvenni nem tud megfelelő mennyiségű hőt, aminek a hatására nagyban romlik a hatásfoka. Mindezek mellett fontos felhívni a figyelmet az élettani hatásokra is, ugyanis egy nem szakszerűen karbantartott klímaberendezés esetén a baktériumok, spórák, vírusok elszaporodhatnak, majd ezek kijuthatnak a levegőbe.

A cseppvíz (másik nevén kondenzvíz) a levegőben fellelhető vízpára kicsapódása. A klíma hidegebb felületein képződik. Hűtés üzemmódban a klíma beltéri egységén, fűtés üzemmódban pedig a klíma kültéri egységének hőcserélőjén keletkezik, gyűlik össze, illetve folyik el a különböző elvezetéseken. Emberre nézve nem mérgező, hiszen ezt lélegezzük be, továbbá nem káros az állatokra, növényekre nézve sem. Akár öntözhetjük vele növényeinket is!

Azért érdemes evvel kapcsolatosan szakembert megbízni, mert ezt az Ön otthonának adottságai (pl. tájolás), az abban megtalálható üveg felületek mérete, illetve a hűtendő belső tér területe, kialakítása is nagyfokúan befolyásolja. Abban az esetben, ha a klímát alul méretezik, nem fogja teljes mértékben lehűteni az adott helyiséget! Azonban, ha a klímát túlméretezik, és Ön drágább eszközt vásárol, mint kellene, abban az esetben szintén a nem kívánt hatást, hőmérsékletet kapja. Arról nem is beszélve, hogy a klíma jelentősen többet fog fogyasztani. Ideális körülmények esetén:
Klíma névleges teljesítménye: Helyiség térfogata légköbméterben: Az adott helyiség alapterülete (belmagasság: 2,7m)
2,5 kW 81 m3 30 m2
3,5 kW 116 m3 43 m2
5,2 kW 173 m3 64 m2
7,1 kW 238 m3 88 m2
10,5 kW 351 m3 130 m2
14,1 kW 470 m3 174 m2
Bármelyik tud fűteni, ellenben érdemes ellenőrizni a vásárlás előtt, hogy melyikkel gazdaságos a téli fűtés is. Ez nagyban függ egyrészt a készüléktől, másrészt a felfűtendő helyiség méretétől is.
Egy tradicionális klímaberendezés évente egyszeri takarításra mindenképp rászorul. A fűtésre is igénybe vett klímákkal kapcsolatban mindegyik szezon (fűtési, hűtési) előtt ajánlott egy specialista felkeresése, hogy a készülék szakszerűen meg legyen tisztítva, és üzemszerűen működjön.
A fejlettebb klímaberendezések komolyabb légszűrőkkel rendelkeznek, így otthonunk levegője is rengeteget tisztulhat egy ilyen készülék használatával. E funkció mellett a klímák megállják a helyüket párátlanítóként is. Ezen felül a klímaberendezések használatával jelentősen csökkenthető az otthonunkban előforduló penész is.
Az inverter egy korszerűbb energiaszabályzási forma a klímák számára. A megvalósítás, illetve a minőség tekintetében adódhatnak különbségek a különféle klíma gyártóknál, de a lényeg azonos. Röviden összegezve: a klímák szíve, maga a hűtőkompresszor, annak idején csak egy fix fordulatszámon tudott üzemelni. Ez annyit jelentett, hogy ha a klíma beltéri egysége azt érzékelte a beállított hőfok függvényében, hogy a hűtés szükséges, abban az esetben azonnal indította a kültéri egységet – illetve váltotta a váltószelepet, ha éppen fűtésre volt szükség. Vagyis egy erősáramú, egyirányú, egyszerűbb vezérlés valósult meg. Amikor a kültéri egység üzemben volt, akkor egy fix teljesítményt adott le egészen addig, amíg a beltéri egység nem szüntette ezt meg. Rengeteg másik fejlesztés mellett így a legfontosabb jellemzője a korszerű klímáknak az önmagát szabályzó kompresszor. Az inverterrel rendelkező klímaberendezések az erősáramú kapcsolatokon mellett kétirányú gyengeáramú vezérléssel is rendelkeznek. A kültéri egységekben is elengedhetetlenné vált egy olyan vezérlőpanel, amely a hűtőkompresszor fordulatszámát a névlegesnél nagyobb és kisebb sebességre is be tudja állítani. Magyarán: a klíma csak az éppen feltétlenül szükséges teljesítménnyel működik.
Nálunk nincsenek utólagos, rejtett kiadások. A vállalási árban benne foglaltatik az elektromos betáplálás kiépítése, az alapesetben 3 méter hosszig történő hűtőkörök kialakítása, továbbá a klíma tartókonzol, a rezsianyag, illetve szakszerű beüzemelés.

Klíma telepítés, értékesítés, légkondicionáló karbantartás, tisztítás. Minden klímát felszerelünk rövid határidőn belül, garanciával!

Copyright © 2021 Zagyva Parti Klíma